151012 – Svartbälteskurs på Bosön


Posted on oktober 12th, by admin in Written Articles. No Comments

Helgen 10-11 november åkte jag till Bosön för att delta på årets svartbälteskurs. Tyvärr kunde jag bara vara med på lördagen men det var en mycket bra lördag. Vi inledde dagen med att finslipa på våra grundtekniker samt att fundera på atemi waza. När ska vi använda atemi? Ska vi alltid använda atemi? Om vi använder atemi, vad gör vi sen? Att slå någon hårt i magen för att sedan försöka kasta personen bakåt är alltid dåligt, men ett exempel på hur det allt för ofta ser ut på träningar.

Efter lunchen fick vi besök av två killar från ”Självförsvarsskolan”. Vi fick ta del av deras tankar när det gäller hur man slår när man behöver slå en angripare. Öppen hand (läs Shotei uchi) är att föredra då man träffar man handloven och har ”stöd” av underarmen i träffen som ger en hård träff. Att slå med knuten hand kan vara jättedåligt om man inte vet exakt hur man gör. Skaderisken är för hög. Träffar man på fel sätt kan man skada sig så illa att man bara har en hand kvar att skydda sig med.

Slå hårt och mycket, speciellt i ansiktet var deras lösning.

Vi fick även testa på att försvara oss mot en angripare som har kniv och hugger mot oss hela tiden. Slå hårt och mycket, speciellt i ansiktet var deras lösning. När vi agerade angripare fick vi använda vadderade hjälmar så att den som försvarade sig kunde slå hårt utan att skada, men samtidigt visa kraften och effekten i slaget på angriparen. Även om det inte gjorde ont så skakas huvudet om lite vid varje träff och man blir desorienterad. Tekniken vi använde i den övningen var nästan identisk med knivhotet mot magen till gult bälte (jigo 20), med skillnaden att angriparen hugger mot magen upprepade gånger.

Väldigt intressant att få prova på att träffa hårt och sen få prova att få hårda slag på sig som får dig att ramla till golvet men utan att du blir skadad av det.

Kommentarer inaktiverade.