130422 – D-instruktörskurs


Posted on april 22nd, by admin in Written Articles. No Comments

Vi samlades i Dojon kl 12.00. Jag tror vi var 11 personer. Många från andra klubbar än Älvsjö.

Cecilia inlädde kursen med en del teori. Först gick vi igenom de olika instruktörs nivåerna D-A, Barn samt Elit. Sedan pratade vi om Svenska Ju-jutsuförbundets styrelse och organisation. Vilka som var med i styrelsen och vilka roller de har. Vi gick igenom vilka etiska normer som gäller för en instruktör samt Ju-jutsuns grundprinciper (balans och styrka). Vikten av en ordentlig uppvärmning och styrketräning följdes av risken för idrottsskador och hur man förebygger dessa. Hur behandlar man skador? När är det dags att ringa 112  och hur lindar man en stukad fot?

Efter lunchpausen ställde Pontus upp dojons storbilds-tv kopplad till sin iPad med en snygg presentation och pratade om vikten av ett väl planerat jutsupass.

Sen var det dags för den medhavda lunchen. I mitt fall mackor och varm choklad. Efter lunchpausen ställde Pontus upp dojons storbilds-tv kopplad till sin iPad med en snygg presentation och pratade om vikten av ett väl planerat jutsupass. Vad säger lagen om självförsvar? Vad är bra undervisningsteknik? Visa – Pröva – Instruera – Öva.

Nu kom vi till den praktiska delen av dagen. Vi delades in i grupper som fick ansvara för 10 minuter var av den vuxna vitgula nybörjargruppens träning. Min grupp som bestod av tre fick leda uppvärmningen. Vi började med att eleverna fick springa runt och vid vissa tillfällen lägga utvalda kroppsdelar mot mattan. Rygg, mage, axel och panna. Sedan var det hoppdans som stod på tur. Vi avslutade uppvärmningen med att försöka dra ut ”bältesöglor” från våra motståndare. Nybörjargruppen fick sedan i tur och ordning ta del av nya D-instruktörernas olika 10 minuterspass. Det blev nog ett av de hårdare passen de upplevt hittills.

Michael Sundqvist, 1 kyu





Lämna ett svar