130312 – B-instruktörskurs i Jönköping 8-10 mars


Posted on mars 12th, by admin in Written Articles. No Comments

Som ett brev genom den moderna posten så blev jag informerad av Älvsjö JJK’s huvudinstruktör Johan att min c-licens skulle gå ut detta år. Dvs min licens att kunna godkänna och gradera klubbens medlemmar till gult och orange bälte. Och då finns det två sätt att lösa detta på. Antingen att förnya sin befintliga c-licens eller att uppgradera den till nästa nivå, en b-licens. Och just en uppgradering var Johans förslag. En 3 dagars kurs i Jönköping mitt i mars.

Sagt och gjort, mot Jönköping. För att slippa krypa upp jättetidigt på fredagen för att resa till Jönköping så åkte jag direkt efter jobbet på torsdagen. Väl i Jönköping så togs jag emot av Torbjörn som var vår värd för helgen vid Kampsports Alliansens fina lokaler. Efter att ha hälsat runt lite på de olika som tränade i Alliansen på torsdagskvällen så var jag ensam kvar… lite som att sova över ensam i en fullstor gymnastiksal. Med mina kompendium från tidigare instruktörskurser som kvällsläsning var jag redo att ta mig an b-kursen.

Efter att ha hälsat runt lite på de olika som tränade i Alliansen på torsdagskvällen så var jag ensam kvar…

Fredagen började med att hälsa på de andra kursdeltagarna, en del bekanta ansikten och flera nya som man inte träffat sen tidigare. Precis som på läger så blir man lite glad över att höra bredden av dialekter. Kursledaren Anders Bergströms klingande linköpingsdialekt möttes ofta av stadig skånska i teorisalen dit vi hade förflyttat oss till.

Dagarna på kursen flöt fram med teori med massor med diskussioner på förmiddagarna och praktik på mattan på eftermiddagarna. Vi avhandlade allt från hur skelett och leder satt ihop till hur de kunde gå sönder. Hur kosten vi stoppar i oss påverkar och tar sig igenom oss samt hur allergier och sjukdomar kan påverka människor. Vi grötade ner oss passplanering och hur leder samt lär ut på mattan. Vi gick igenom hur man ska bedöma elever på gradering samt hur jutsun står sig i förhållande till svensk lag och mycket mycket mer. Och likt lägren jag varit på genom åren så blev det givetvis mer i luckan i dojon nattetid då jag fått sällskap av flera andra kursdeltagare som sov över i Alliansens lokaler.

Vi avhandlade allt från hur skelett och leder satt ihop till hur de kunde gå sönder.

När jag sedan åkte hem på söndagseftermiddagen med min nyvunna b-instruktörslicens så hade jag en skön känsla i kroppen av att inte bara deltagit utan även bidragit till en bra kurs. En kurs där vi instruktörer från södra och mellersta Sverige både pratat och lyssnat på varandras erfarenheter vilket jag tror kommer märkas på mattan i en dojo i Älvsjö.

/Christer – med rätt att gradera personer till och med grönt bälte.

Lämna ett svar