120605 – Älvsjö JJK fyllde 20 år


Posted on juni 20th, by admin in Written Articles. No Comments

Klicka på bilderna för att se dom större

Mycket hinner hända på tjugo år…

Att gå från en första träning då två vuxna och två barn dök upp till att vara Stockholms största ju-jutsu kai klubb. Det är nästan så att man måste nypa sig i armen för att förstå att man inte drömmer.

Planeringen för jubileumsfesten drog igång redan på hösten 2011 för detta skulle bli en dag alla sent skulle glömma. Stort tack till alla ni som fixat och planerat. Ni vet vilka ni är.

Festen startade redan kl 11 och då stod det träning på schemat. För barnen erbjöds träning tillsammans med sina föräldrar och det var en populär grej. Många är de föräldrar som varje vecka sitter vid sidan av mattan utan att beträda den. Nu fick dom chansen. Både föräldrar och barn hade roligt och jag tror att barnen var stolta över att få visa vad de kan och vara lärare till sina föräldrar. De vuxna fick tampas med vår inbjudne instruktör Mattias Lilja, 3 dan, från Uppsala. Han visade oss ju-jutsu ute i den smutsiga korridoren. Inte några nya tekniker utan mer ett sätt att tänka och rörelser för att klara sig undan ett angrepp utan inledande hälsningsfraser eller vita dräkter. Ibland har jag undrat hur bra våra kontrollgrepp egentligen är, men efter att ha fått ansiktet mosat mot kallt betonggolv i en ude henkan gatame så inser jag att dom är väldigt bra.

Därefter serverades lunch och när barnen åt och distraherades av film satte vi igång med att bygga ninja-stigen. Den inleddes med att barnen lurades att dricka en äcklig, men samtidigt magisk dryck, som förde dom tillbaka till 1600-talets Japan. Sen delades dom in i grupper för att utföra ett antal uppdrag för att vinna guldstenar och därmed kunna komma tillbaka till vår tid igen. Uppdragen bestod bland annat i att göra en mänsklig pyramid av alla i gruppen, samla ihop ett antal föremål som hade en viss färg, eller följa en tråd genom en hinderbana med ögonbindel. Efter varje avklarad station fick dom gräva efter en guldsten i en hink med äckel. Längs med stigen smög det ninjor som övervakade allt eller hjälpte till på varje station.

När alla grupper gjort klart sina stationer vägdes guldstenarna och tursamt nog hade dom fått ihop tillräckligt många för att komma hem igen. öron utmed banan snappade upp att barnen tyckte det var riktigt roligt med ninja-stig. Några hade t.o.m idéer för att göra den ännu bättre nästa gång.

När klockan passerat 16.00 och de medlemmar som inte tränat eller gått ninja-stig dykt upp i dojon för att äta tårta var det hög tid att avtäcka klubbens nya logo. Fram tills nu så har klubbens logo sett likadan ut i alla år, men undertecknad kände att vår stil har förändrats så mycket de senaste åren, med ett härligare tempo, mer rörelse och fokus på självförsvaret att det var dags att ta klivet in i nya tjugo år med en ny uppdaterad logo som utåt tydligt avspeglade detta.

Förutom ny logo presenterades vår webshop. Varje medlem köper själv via vår hemsida och får sina grejer snabbt och enkelt levererat till brevlådan. äntligen är det slut på listor som måste fyllas med minst tio namn för att vi ska kunna beställa utan att dra på oss ett dyrt lager. Webshopen innebär att vi aldrig har ett lager utan att alla tröjor trycks på beställning. Detta möjliggör fler modeller av tröja, fler färger och fler motiv. Jag kan starkt rekommendera detta till alla klubbar.

Genom åren har många medlemmar engagerat sig i föreningen och det skulle vi naturligtvis belöna. Förtjänsttecken från vårt eget förbund samt Budo & Kampsportsförbundet delades ut till många eldsjälar. Vilka det var kommer säkert listas på annan plats här i tidningen. Då en del av de inbjudna till jubileumet var gamla medlemmar som slutat för flera år sen, men innan dom hunnit få sina förtjänsttecken, var det extra kul att se dom komma fram och ta emot dom.

Efter lite mingel lämnade vi vår varma torra dojo för att i ösregn styra kosan till Hard Rock Cafe och där avnjuta middagen. Maten var något försenad men så kan det gå när 35 hungriga jutsu-kas vill äta samtidigt. Efter middagen var det åter dags att ge sig ut i regnet och bege sig till K-karaoke som låg fem minuter bort. En smal trappa ner i underjorden möttes vi av en mycket trevligt inredd lokal med flera olika karaokerum man kunde hyra för just sitt sällskap. Det dröjde inte länge innan någon greppade mikrofonen visade var skåpet skulle stå. Vi drog igenom allt från Billy Idol till Athem från musikalen Chess.

Strax efter midnatt gick vi hesa men glada ut i den kalla sommarnatten för att ta oss hem och få lite välförtjänst sömn, så vi klarar av tjugo nya år i klubben.

/ Johan Landgren

Lämna ett svar