Klubbens historia

– Ni kan väl starta en klubb själva, sa Bertil Bergdahl, när vi diskuterade varför ingen startar en klubb i sydvästra delen av Stockholm.
– Kan vi? Vi är ju bara ett par vanliga blåbälten, blev vår reaktion. Vi hade ingen aning om hur man startar en ju-jutsuklubb, än mindre hur man leder den.

14:e maj 1992 satt vi där och klubbade igenom föreningens stadgar,
Sydväst ju-jutsuklubb var född.

Vi, det vill säga Staffan Magnusson och Peter Tapper, började fundera och med tiden blev den skrämmande tanken allt mer intressant. Efter ett par månaders övervägande och med ett stärkt självförtroende i och med ett par nya bruna bälten, bestämde vi oss. Så den 14:e maj 1992 satt vi där och klubbade igenom föreningens stadgar, Sydväst ju-jutsuklubb var född. Glada i hågen skickade vi in ansökningar om ditt och datt, hit och dit. Nu skulle vi snart vara igång, eller…?

Lokalen var det största problemet. Vi började diskutera med Fritid Stockholms lokalbokning i juni -92. Först i mars -93 kunde vi köra igång efter många turer och löften. Visserligen låg lokalen, Långbrodals gamla skola, mitt emellan Fruängen och Älvsjö, långt från den smidiga tunnelbanan, men det gick tre busslinjer i närheten av skolan så vi kunde vara rätt nöjda ändå. Nu hade vi i alla fall fått in en fot.

Nästa problem var mattorna. Var skulle de förvaras när vi inte använde dem? Det fanns ingen plats någonstans, sa man. Men efter lite övertalning lyckades vi få gymnastiklärarna att göra sig av med ett par gamla skåp som ingen använde, för att lämna plats åt en tre meters hög med tatamis. Visserligen skulle vi inte skaffa matta förrän till hösten men problem bör lösas innan de dyker upp.

Starten blev en katastrof. Två barn och två vuxna dök upp. Något måste göras om vi ville rädda klubben från en kraschlandning redan i starten.

Nu var det hög tid att informera allmänheten. Vi gav oss ut en lördag med 350 nykopierade reklamlappar att lägga i brevlådorna i området runt skolan. Solen sken och andedräkten puffade ur munnen som små moln. Det var en härlig februaridag och vi skulle snart ha en klubb full med barn och vuxna. Men starten blev en katastrof. Två barn och två vuxna dök upp. Något måste göras om vi ville rädda klubben från en kraschlandning redan i starten. Vi tryckte upp 1500 nya reklamlappar och gav oss ut för att fylla brevlådor. När helgen började lida mot sitt slut var vi klara. Måtte det bara räcka!

Javisst! 28 barn och åtta vuxna kom till nästa pass. Nu var vi alltså igång med de första stapplande stegen. Terminen avslutades med gradering av 17 barn och fem vuxna samt med brännbollsmatch och korvgrillning. Vid brännbollsmatchen fick vi oväntat bevis på att träningen varit uppskattad. Föräldrarna och vuxeneleverna kom med varsin krukväxt till oss. Med fötterna en bit ovanför marken kunde vi konstatera att vi inte bara hade klarat av att bilda och driva klubben utan även fått eleverna att trivas med oss och med träningen.

Våra första svartbälten fick vi på hösten 2000 och de blir bara fler.

Till hösten slutade Peter som aktiv i klubben men träningen fortsatte. Med tiden fick vi bättre träningstider och mattan utökades för varje år. På årsmötet 1994 ändrade vi namnet till Älvsjö ju-jutsuklubb. I mars 1997 fick vi vårt första brunbälte och vi firade 5-årsjubileumet med att paddla och grilla vid Slagstabadet. Våra första svartbälten fick vi på hösten 2000 och de blir bara fler. Fler blir även instruktörerna och hela klubben fick ett lyft när vi fick en egen lokal i slutet av 2001.

Klubben består idag av mer än 100 medlemmar från 7 år och uppåt och vi har träning nästan alla dagar i veckan. I slutet av vårterminen 2012 firade klubben 20 år med en hejdundrande fest.